Mietteitä kesätöistä lasten kesäkerhossa

Me olemme kolme nuorta lukiolaista Rovaniemeltä, olimme MLL:n Lapin piirillä töissä kaksi viikkoa. Vedimme lasten kesäkerhoa, johon saimme suunnitella omaa ohjelmaa. Kesäkerho vieraili myös Pilkkeessä. Jokaisella ohjaajalla oli omat kokemukset lasten kanssa työskentelystä, esimerkiksi rippileireiltä ja kerhoista. Näiden kokemusten avulla pystyimme suunnittelemaan monipuolista ohjelmaa ja osasimme käyttää saamiamme taitoja lasten kanssa työskennellessä.

Työ lasten kanssa on opettanut sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin sekä toimimaan kaikenlaisten ihmisten kanssa. Olimme suunnitelleet ohjelmat sekä leikit mitä vetäisimme viikon aikana, mutta lasten kanssa -eikä elämässä muutenkaan- kaikki ei mene niin kuin on ajatellut. Se, että viettää viikon samojen lasten kanssa, opettaa lasten tarpeista ja siitä, miten heidät täytyy huomioida. Näin jälkeenpäin on helpompi ymmärtää lasten tarpeita sekä heidän ajatuksenkulkuaan. Kaikki lapset vaativat omanlaistaan huomiota, jota on tärkeää antaa, jotta lapsi voisi mahdollisimman hyvin kehittyä omanlaiseksi ihmiseksi. Joku innostuu kun aletaan kilpailemaan siitä, kumpi on ensimmäisenä pukenut, kun taas toinen tarvitsee tunteen, että häntä tarvitaan.

On myös tärkeää muistaa, ettei ohjaajia ole kahta samanlaista. Lapset hakivat eri ohjaajilta erilaisia asioita: jonkun kanssa pystyi hyvin leikkimään hippaa, kun toisen ohjaajan kanssa oli mukava piirtää. Tämän vuoksi on tärkeää, että ohjaajina on erilaisia persoonia, mutta kaikki tulevat keskenään toimeen. 

Jatkon kannalta tämä kokemus on erittäin hyödyllinen, koska kaikille tulee jossain vaiheessa tilanteita, jossa pitäisi ymmärtää lapsia ja osata toimia heidän kanssa. Lisäksi tämä valmensi meitä vastaavanlaisiin kerhoihin ja leireille, joissa mahdollisesti olemme ohjaajina. Kiitämme MLL:n Lapin piiriä mahdollisuudesta olla kesätöissä ja kokemuksesta tänä kesänä. 


Terveisin,
Jymy Ahonen, Nea Severidt ja Ninni Koponen