Perhe työnantajana

Perhe tilaa itse palvelun, toimii hoitajan työnantajana ja vastaa kaikista työlainsäädännössä määrätyistä työnantajavelvoitteista.

Hoitotapahtuma on kertaluonteinen ja siitä tehdään hoitajan ja vanhempien kesken suullinen sopimus. Hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon.

Hoitajavälityksestä on mahdollista saada neuvoja työnantajavelvoitteiden hoitamiseen.

Vuoden 2020 työnantajaohjeistukset voit lukea tästä.


Palkanmaksu 

Hoitajalle maksettava palkka on 9€/tunti. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella, tilatulta ajalta. Minimiveloitus on kaksi tuntia. Perhe maksaa hoitajalle palkan käteisellä hoitotapahtuman jälkeen tai palkan hoitajan tilille saman päivän aikana, kun hoito tapahtuu. Palkan maksun yhteydessä hoitajalle annetaan palkkatosite, jonka voi tulostaa valmiiksi täytettynä välitysjärjestelmästä omilta sivuilta (tilaajan tilausnäkymä kyseisen tilauksen kohdalla). Palkkatosite voi olla myös käsin kirjoitettu (katso malli sivun alareunasta).

 Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 33 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna eli 18€/tunti. Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.


Kello 23 jälkeen päättyvässä hoidossa perheen tulee huolehtia hoitajan turvallisesta kotimatkasta joko tarjoamalla autokyyti tai kustantamalla taksi. Mikäli hoitajan yhdensuuntainen matka perheen kotiin on yli 10km , tulee perheen osallistua myös hoitajan matkakuluihin. Matkakorvaus on 0,22e/km.
Kuusamo-Ruka alueella on hoitajien matkakuluna Skibussilipun hinta 7e/suuntaansa.

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista. Lue lisää verottajan sivuilta.


Työnantajan velvoitteet

Mikäli samalle hoitajalle (17-67v) maksetaan palkkaa alle 60,57e/kk tai alle 1500e/vuosi, tai kaikille hoitajille yhteensä alle 1300e/vuosi, perheen työnantajan velvoitteisiin kuuluu palkanmaksu, palkkatosite sekä palkan ilmoittaminen tulorekisteriin.

Lisätietoa tulorekisteristä löytyy Tulorekisterin sivuilta. 


Mikäli summat ovat mainittujen määrien yli, tulee perheen huolehtia myös muista velvoitteista

Lisätietoa työnantajana toimimisesta voit lukea MLL:n keskusjärjestön sivuilta Perhe työnantajana.Työnantajavelvoitteiden hoitaminen verkossa

Halutessasi voit hoitaa työnantaja velvoitteet helposti verkossa.

Maksuttoman Palkka.fi :n avulla voit hoitaa palkan laskemisen sekä palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset. Myös kotitalousvähennyksen hakeminen on helppoa Palkka.fi:n kautta. 

Työnantajavelvoitteiden hoitamiseen voit käyttää myös maksullista Palkkaus.fi -palvelua. Mainitut velvollisuudet ja palkanmaksu hoituu palvelulla helposti ja nopeasti eikä niitä tarvitse itse opetella. Palvelun käyttö maksaa 1% maksettavasta bruttopalkasta, vähintään 4e, mutta korkeintaan 10e.
Ladattavat aineistot