Perhe työnantajana

Perhe tilaa itse palvelun, toimii hoitajan työnantajana ja vastaa kaikista työlainsäädännössä määrätyistä työnantajavelvoitteista.

Työnantajavelvoitteet

Työnantajavelvoitteisiin kuuluu lyhykäisyydessään hoitajan palkan maksu, palkkatosite sekä palkan ilmoittaminen tulorekisteriin

Mikäli samalle hoitajalle (17-67v) maksetaan palkkaa yli 60,57e/kk tai 1500e/vuosi tai kaikille hoitajille yhteensä yli 1300e/vuosi, tulee perheen huolehtia myös muista työnantajavelvoitteista. Vuoden 2020 työnantajaohjeistukset on yksinkertaisesti koottu taulukkoon täällä.


Työnantajavelvoitteiden hoitaminen verkossa

Halutessasi voit hoitaa työnantajavelvoitteet helposti verkossa.

Maksuttoman Palkka.fi :n avulla voit hoitaa palkan laskemisen sekä palkanmaksuun liittyvät ilmoitukset. Myös kotitalousvähennyksen hakeminen on helppoa Palkka.fi:n kautta. 

Työnantajavelvoitteiden hoitamiseen voit käyttää myös maksullista Palkkaus.fi -palvelua. Mainitut velvollisuudet ja palkanmaksu hoituu palvelulla helposti ja nopeasti eikä niitä tarvitse itse opetella. Palvelun käyttö maksaa 1% maksettavasta bruttopalkasta, vähintään 4e, mutta korkeintaan 10e.

Vaihtoehtoisesti velvoitteet voi hoitaa myös toisella tavalla, josta on kerrottu yksityiskohtaisemmin lisää alla. 

Palkanmaksu ja palkkatosite

Hoitajalle maksettava palkka on 9€/tunti. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella, tilatulta ajalta. Minimiveloitus on kaksi tuntia. 

Perhe maksaa hoitajalle palkan hoitotapahtuman jälkeen käteisellä tai hoitajan tilille saman päivän aikana, kun hoito tapahtuu. Palkanmaksun yhteydessä hoitajalle annetaan palkkatosite, jonka voi tulostaa valmiiksi täytettynä eLastenhoito-järjestelmästä omilta sivuiltaan (kyseisen tilauksen palkanmaksu-kohdasta). Palkkatosite voi olla myös käsin kirjoitettu (katso malli sivun alareunasta).

Sunnuntaityöstä säädetään työaikalain 33 §:ssä. Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 %:lla korotettuna eli 18€/tunti. Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Kello 23 jälkeen päättyvässä hoidossa perheen tulee huolehtia hoitajan turvallisesta kotimatkasta joko tarjoamalla autokyyti tai kustantamalla taksi. Mikäli hoitajan yhdensuuntainen matka perheen kotiin on yli 10km , tulee perheen osallistua myös hoitajan matkakuluihin. Matkakorvaus on 0,22e/km.
Kuusamo-Ruka alueella on hoitajien matkakuluna Skibussilipun hinta 7e/suuntaansa. 


Tulorekisteriin ilmoittaminen

Kotitalouden on ilmoitettava maksamansa palkka- ja ansiotulotiedot aina tulorekisteriin. Tulorekisteriin ilmoittaminen täytyy tehdä palkanmaksua seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä täyttämällä tulorekisteri-ilmoitus osoitteessa https://www.vero.fi/tulorekisteri/yksityishenkilöt/ .

Lisätietoa tulorekisteristä löytyy Tulorekisterin sivuilta ja Verohallinnon Youtube-videolta.


Työttömyysvakuutusmaksu

Työttömyysvakuutusmaksun saa/se pitää vähentää palkasta. Perheelle tulee loppuvuodesta lasku työttömyysvakuutusmaksuista sen perusteella, mitä tulorekisteriin on ilmoitettu (lasku kuitenkin tulee vasta, jos summa menee yli 1300e/vuosi). Jos työttömyysvakuutusmaksua ei ole vähennetty, se periaatteessa tulee maksettua kahteen kertaan. eLastenhoito-järjestelmästä näkee kuitenkin suoraan, mitä hoitajalle pitää maksaa. Tämän sivun alareunasta löytyy lisäksi taulukko, josta näkyy vähennettävä työttömyysvakuutusmaksun määrä kullakin hoitokerralla.

Lisätietoa työnantajana toimimisesta voit lukea MLL:n keskusjärjestön sivuilta Perhe työnantajana.Kotitalousvähennys

Perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennys lastenhoidon kustannuksista.
Lue lisää verottajan sivuilta.Ladattavat aineistot